trečiadienis, gruodžio 07, 2011

Gyvenimas kaip beveik išspręstas sudoku.

Manau kas yra sudoku papildomai aiškinti nereikia. Prisimink (arba isivaizduok) tokią situaciją, kai beveik visi laukeliai užpildyti "teisingai" ir likus keliems tuštiems supranti, kad kažkur padaryta klaida. Ir kadangi viska kita atrodo teisingai, bet ką pakeitus prasideda grandinine reakcija, kuri gali parodyti, kad tai kas atrode teisinga iš tikro yra gražiai atrodanti didele klaida. O viskas galejo prasideti nuo neteisingos prielaidos "atrodo šitame langelyje tiks 2".
O dabar uzduotis vaizduotei. Isivaizduok ne 3x3 sudoku bet 9x9. 81 langelis kuris kiekvienas suskirstytas I dar 81 langeli. Kiekviename reikia irašyti skaičiu nuo 1 iki 81 ir nei vienas neturi buti tame pačiame langelyje, eiluteje ir stulpelyje. Isivaizduoji? O dabar dar sudetingiau. Pridedam dar viena matavimą 9x9x9. Kubas kuriame vidiniai langeliai irgi pavirsta I kubelius ir I kuriuos reikia irasyti skaicius nuo 1 iki 729 ir tokiu kubeliu kube yra taip pat 729. Ne trivialu. Man pačiam teko ant popieriaus pakringalioti kad geriau isivaizduoti.
O gyvenimas kartais butent ir atrodo kaip beveik isprestas sudoku, visi dalykai susije vienas su kitu ir daugumoje atveju viskas atrodo labai logiska ir teisinga, kol nesusiduri su kokia priestara. Vanduo, kurio kaina 5 LTL už puslitri. Zmoniu saudymas vardan taikos (killing for peace is like fucking for virginity). Kompanijos virsininkas (CEO) uzdirbandis tukstanti kartu daugiau nei tos pacios kompanijos darbuotojas.
Taip, visais isvardintais atvejais yra loginis pateisinimas. Taip, vandeni reikia atvezti, supakuoti. Gal kam labiau patinka vanduo buteli nei vanduo is krano. Gal kai kur vanduo is krano yra su gelezim ir smirda. Bet rezultate kai turi vandeni uz 5 LTL, supranti, kad gal visgi kazkur logineje grandineje kazkas netycia (ar samonngai) padare klaidinga prielaida jog siame langelyje tiks skaicius "2".
Bet kai matai pries save 9x9x9 beveik "teisingai" isspresta sudoku ir suvoki, jog pradejus ji judinti nezinai iki kokio lygio reiks viska taisyti, susimastai, ar verta arba tiesiog supranti, jog vienam net teoriskai nera galimybiu isspresti teisingai. Ir tai ne tik apie vandeni buteliuose. Gyvenimas pilnas priestaru ir su kai kuriomis tiesiog reikia susitaikyti ir apsimesti kad sudoku issprestas teisingai.

P.S. Bandau gyventi su plancetiniu kompiuteriu. Kazkokia keista klavetura pasitaike. Pusiau LT pusiau ne.

4 komentarai:

  1. Labai gerai parasei! Niekada nepagalvojau apie tokia sasaja, bet ji labai teisinga. As turiu dideli nora sudoku taisyti, gal man tik viena kubeli pavyks pataisyti, bet jei dirbsiu su daug kitu kubelius taisanciu zmoniu kazkas gero gali gautis :) Bandau gauti darba nepelno siekiancioje organizacijoje, dirbancioje su atsinaujinancia energija. ziuresim, kaip seksis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kol siandien vairavau Patagonijos Route3, Donis androide sprende sudoku. Kaip tycia, va ir tu parasei bloga sia tema. Idomi sasaja, galima visko daug prigalvoti. Bet kokiu atveju, gyvenime prielaidos reikalingos.Reikia spresti ir nepasiduoti. Zinoma, smagiau spresti ne vienam. Taisyti - taip, verta iki tam tikros ribos.
    Linkejimai is Patagonijos!=)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vincentai, atsiliepk kaip nors i el. pasta, lab reikia programuotojo trumpo prisilietimo prie naujo blogo veido.Gal galesi padet.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tas keistas momentas, kai kažkokia 2nd-level logika liepia užsičiaupt bundančiai loginei kritikai, kol ji savo priekaištais sniego gniūžte nuo kalno pasileidus kalnų griūtim nesibaigė...:)

    AtsakytiPanaikinti