sekmadienis, gegužės 20, 2012

Vairavimas ir pėsčiųjų teisės Gruzijoje

Viskas tuo ir pasakyta.
Gruzijoje pereiti gatvę yra gerokai sunkiau nei Lietuvoje. Perėjos ženklas matomai yra nesuvokiamas arba visai nematomas dalykas už vairo sėdinčiam gruzinui. Perėjų nėra labai daug. Nors aišku, kai pagalvoji, kad jų vistiek vairuojantys nesuvokia ar nemato, tai kaip ir nėra prasmės jų daugiau įrenginėti. Taigi ėjimas per gatvę yra paties pėsčiojo problema. Nusitaikai, ir nuspėjamais judesiais eini tarp kelių juostų pro šalį važiuojančių mašinų. Dažnai būni apipypsėtas, nors kartais neaišku ar šia tau pypsi, ar šiaip tą vairą maigo, ar dėl kažko pyksta ar kažkuo džiaugiasi ar sveikinasi. Nepypsintis vairuotojas po kiek tai laiko, matomai netenka vairuotojo pažymėjimo.
Kitas, tikrai ne kartą pastebėtas, elgesys pėsčiųjų atžvilgiu yra tikrąją prasme važiavimas ant pėsčiųjų. Jei matai priekyje per kelią einantį pėstįjį, akivaizdžiai pajauti, kaip vairuotojas spusteli gazą ir pasuka vairą link žmogelio. Nemanau, kad jie nori kažką pervažiuoti, tiesiog manau, kad Gruzijoje, priversti bėgti pėstįjį per gatvę yra geras ženklas ir reiškia turtus ir meilę. Matomai ne veltui mašina su taikikliu ant priekio yra tokia populiari Gruzijoje.
Greitis. Na šiuo klausimu Gruzijoje kaip ir Lietuvoje greičio ženklai yra rekomendacinio pobudžio ir nurodo mažiausią rekomenduotiną greitį.
O pabaigai, dar galiu pasakyti, kad jei The Beatles būtų buvusi Gruzinų grupė "Abbey road" viršelis tikrai atrodytų kitaip.
Utopinis vaizdas Gruzijoje.

5 komentarai:

  1. Siaubas, kaip mes norėjome papypinti tau einančiam gatve kur nors Zugzidyje ar Tbilisyje...:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) kiekvienas regionas turi savų vairavimo taisyklių ir dogmų... antai panevėžyje jeigu papypinsi priekyje esančiam vairuotojui, jog užsidegė žalias šviesoforo signalas - jis tik specialiai ilgiau pastovės....

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įrašas sudomino. Na, taip kiekviename regione vairavimo taisyklės dažniausiai vis kitokios... nepaisant tų skirtumų, saugumas neturėtų taip pat pasimiršti. O Panevėžyje apie jūsų minima komentare pypsinimą gaila, bet dar neteko girdėti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na taip kaip ir sakote kiekvienas regionas turi savo taisykles ir savo vairavimo stilių. Planuoju laikytis ce kategoriją ir pradėti dirbti su sunkvežimiu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tikrai taip, viss savos taisykles ir vairavimo kultura:) Niekada neteko dar svecioje salyje vairuoti, bet jau zlagausi automobilio, jei kas irgi ieskot mano atradimas https://lt.brcauto.eu/automobiliai

    AtsakytiPanaikinti