antradienis, birželio 05, 2012

Mėlynas blyškus taškelis

Mėlynas blyškus taškelis
Žemė nufotografuota 1990 metais iš kosminio zondo Voyager 1. Atstumas iki žemės apie 6 milijardai kilometrų.

Dar kartą pažvelk į šį tašką. Štai čia. Tai namai. Tai mes. Jame - visi, kuriuos tu myli, visi, kuriuos pažįsti, visi, apie kuriuos tik esi girdėjęs. Visi kada nors egzistavę žmonės gyveno čia. Jame slypi visų mūsų džiaugsmų ir kančių visuma, tūkstančiai tikrųjų religijų, ideologijų ir ekonominių doktrinų. Jame - visi kada nors gyvenę didvyriai ir bailiai, visi civilizacijų kūrėjai ir naikintojai, visi karaliai ir valstiečiai, visos įsimylėjusios poros, visi tėčiai ir mamos, kupini vilčių vaikai, išradėjai ir atradėjai, visi moralės mokytojai, visi korumpuoti politikai, visos "žvaigždės", visi "didieji" vadai, visi šventieji ir visi nusidėjėliai, visi ant dulkelės, kabančios saulės spinduly.
Žemė yra mažutė scena milžiniškoje kosmoso arenoje. Pagalvok apie kraujo upes, kurias praliejo visi generolai ir imperatoriai, tik tam, kad triumfuodami galėtų akimirkai pasijusti šlovingais to taškelio dalies šeimininkais. Pagalvok apie žiaurumus, kuriuos vienas kitam sukėlė taip mažai vieni nuo kitų besiskiriantys taškelio gyventojai. Kokie dažni jų nesusikalbėjimai, kaip beatodairiškai jie pasiryžę vienas kitą nužudyti, kokia akla jų neapykanta. Mūsų pasipūtimas, mūsų susireikšminimas, įsivaizdavimas, jog esame privilegijuotieji visatoje - visa nublanksta prieš šį blyškų šviesos taškelį.
- Carl Sagan

Po tokios įžangos, kiek konkretumo. Birželio 16 dieną (tiksliau naktį) Vilniuje vyks "kultūros naktis". Jos metu, tarp gausybės teatralizuotų tarpdisciplininių meno projektų, bus ir mano projektas pavadinimu "mėlynas blyškus taškelis". Ant Neries upės kranto tarp "Mindaugo" ir "Žaliojo" tiltų, kiekvienas galės pajusti koks iš tiesų menkas yra tas mūsų pasaulis vadinamas "žemė". Bus pastatytas saulės sistemos modelis iš keturių planetų vieno palydovo ir žinoma vienos žvaigždės. Bus išlaikyti originalūs dydžių ir atstumų santykiai. Todėl žemės modelis bus tik kiek didesnis nei du centimetrai. O visas modelis bus išdėstytas maždaug taip.

Planetas jungs šviesos kelias.
Taigi, jei taip gausis, kad tą naktį, nebūsi išvykęs prie kokio ežero ar į kokį festivalį ir vaikčiosi po naktinį Vilnių, užsuk. Juk ne dažnai pasitaiko proga pasivaikščioti po saulės sistemą ar pasedėti ant žolytės orbitoje tarp žemės ir veneros. Pažadu arbatos iš Rusell'o arbatinuko ir kosminių sausainių. Na gerai, gal kosminių sausainių ir nebus, bet paprastų - tikrai.


4 komentarai:

  1. Tikrai geras projektas! ačiū jei bus laiko nuo mūsų scenos projekto prie valdovų rūmų tai tikrai užbėgsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neįtikėtinas jausmas pasivaikščioti kosmose! Paliko labai didelį įspūdį. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Svetlana ir Andriejus2012-06-21 16:49:00

    Ačiū dideliausias už tokią originalią ir puikią idėją! Mums laaaabai patiko :D Smagu buvo pasisupti supinėse ir pasivaikščioti kosmose!! Bravo :)

    AtsakytiPanaikinti