trečiadienis, birželio 19, 2013

Pirmoji 3D spauda

Pagaliau, pasaulinės naujovės pasiekė ir mane. Ne iš smalsumo, o iš reikalo. Šiandien praradau savo nekaltybę ir susitepiau rankas 3D spausdintuvu. Ir viskas įvyko, daug greičiau nei tikėjausi. Kaip ir su kitu pirmu kartu.
Turiu aš tokį motociklą vardu suzuki, o jis turi tokias gražias kelionines daiktadėžes, kurios labai gerai važiuojant tolimesnius atstumus. O tos daiktadėžės turi spynas. Na, kad daiktai nebyrėtų važiuojant. O tos spynos turi daug detalių. Ir va ėmė viena iš tų detalių ir sugedo.

Va taip va sugedo.
Kadangi nenorėjau, kad daiktai važiuojant byrėtų, nusprendžiau, kad reikia naujos detalės. Kaip visada, kreipiausi į google ir paklausiau, kur man tokių detalių gauti. Google man neatsakė. O kai google neatsako (bent pirmame lange) tai reiškia, lengva nebus. Nusprendžiau, kad reikia ją man atsispausdinti. Ir kaip tyčia, feisbuko draugai priminė, jog Vilniaus universiteto bibliotekoje yra 3D spausdintuvas. Taigi, ilgai nelaukęs, pasivogiau SolidWorks paketą ir nusipiešiau sugedusią detalę.

Va tokia gavosi.
Kadangi, kai baigiau, jau buvo apie pirma nakties, tai nebeskambinau į biblioteką pasitikslinti sąlygų. Nors biblioteka dirba ištisą parą. Iš ryto paskambinau, sužinojau sąlygas ir nusiunčiau jiems savo nakties darbą. Ilga istorija trumpai : turiu rankose tai ką nusipiešiau.

Sena ir nauja detalės iš abiejų pusių.
Kaip matosi, beveik pataikiau. Ir vis dar negaliu patikėti kaip buvo paprasta viskas. Bagažinė vėl veikia.

Balta varna.
Smalsaujantiems, kiek toks malonumas kainuoja, pateikiu išklotinę. Tikiuosi neužplūs minios to spausdintuvo, po kainų paviešinimo. Nors, lai plūsta, lai kuria žmonės, lai tie spausdintuvai tampa kasdienybe, kaip kad dabar flatlanderių spausdintuvai.

Finansai

12 komentarų:

  1. superauskas! kurybos ir idejos malonumas vien ko vertas :) smalsu, kiek mazdaug sutaupyta neperkant naujos detales?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, detalė kainavo 13 litų. Tai sutaupyta daug, nes vien shipinimas tikrai daugiau būtų kainavęs.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nė nemaniau, kad tokie maži spausdinimo kaštai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui už pasidalinimą. Maždaug įsivaizduoju ką reiks pačiam pasibandyt, tik neįsivaizduoju kiek reiks laiko įdėt kokiam SolidWorks bent minimaliam įsisavinimui :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ar spausdinti leidžia tik VU studentams? Ar gali spausdintis "žmogus iš gatvės" iš gatvės? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Visi gali spausdinti. Geriausia, nusiusti STL faila ir pasiskambinti dėl laiko, kad eilių nebūtų. Kontaktai : http://www.mb.vu.lt/vartotojo-abc#3d-spausdinimas

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nesupratau, iš kur atsirado tie 7 Lt už paletę? Paletė, reik suprast, angliškai vadinasi "raft", pagrindas, kuris atsiskiria nuo detalės atspausdinus. Detalė turėjo kainuot ~4 Lt, o ne 13 :-)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Viskas spausdinama ant tokiu vienkartinių padėkliukų. Alia plastiko gabalas 30x30 cm. Tai jei spaudi daug daiktų tai paletės kainą išsidalina. Kadangi aš spaudžiau miniatiurinį daiktą, tai paletės kainą didesnė už patį daiktą gavosi. Aišku, tas paletes reusinti galima, bet kažkaip nesicackinau, nei aš nei jie. Net ir su palete, juokinga kaina gaunasi.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Šie 3D spausdinimo gaminiai atrodo nuostabiai. Ar Jūs įsigijote 3D spausdintuvą, ar kur nors glaima prie jo prieiti laisvai?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na taip, kai visi namuose turėsim 3d spausdintuvą, gyvenimas pasikeis... Šaunu, kad inovatyviai mokam spręsti problemas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinoma, labai graži mintis, tačiau labai utopinė. Pagalvok, ne pas kiekvieną paprastas spausdintuvas yra, o tie jau tiek metų rinkoje, ką jau kalbėti apie 3d spausdintuvus, kurių medžiagų labai sunku gauti.

      Panaikinti
  11. Gal kas žino ar ši http://kopija.lt/paslaugos/kopijavimas-797 įmonė teikia 3D spausdinimo paslaugas?


    AtsakytiPanaikinti