trečiadienis, gruodžio 21, 2011

Sukam vairą


Šiais metais mano aplinkoje atsirado nemažai žmonių, kurie nusprendė nustoti dirbti tai, ką dirbo ilgą laiką ir ilgesniam laikui pakeisti savo kasdienybes. Sulanksčiau pirštus, gaunasi dešimt žmonių. Ir kiek žinau nei vienas šių sprendimų nebuvo panašus į "dabartizmo" ar "craabs.ru" propoguojamus "daryk dabar", "daryk nieko" ar "pasiųsk viršininką" variantus. Nei vienas nebuvo nei atleistas, nei ko prisidirbęs (kiek žinau). Tiesiog suprato, kad nori kažko kito (ilgam ar trumpam) susipanavo ir įgyvendino. Vieniems tai truko ilgiau, kitiems trumpiau, kitiems dar vyksta. Viskas priklauso nuo gyvenimo inertiškumo.
Aš būsiu vienuoliktas žmogus. Nuo vasario mėnesio nustosiu dirbti maždaug pusei metų. Daug kas klausia ką darysiu. Ieškosiu savę? Keliausiu aplink pasaulį? Dykaduoniausiu? Negaliu tiksliai pasakyti veiksmų kuriuos darysiu. Neturiu plano kuris suvalgys mano pusmetį, bet turiu gaires, kaip leisiu laiką. Pagrindinis tikslas plėsti akiratį. Pamatyti, pažinti, patirti, tai kas praslydo pro mane iki šiol. Žinau, kad pusė metų yra juokingai mažai, bet bandysiu koncentruotis į žmones kurie :
  • kuria ir vietas kuriuose tai vyksta. Kuria - plačiąja prasme. Ne tik menininkai kurie kuria meną. 
  • daro daugiau nei iš jų reikalaujama, ar net tai, ko iš jų niekas nereikalauja. 
  • žino ką nori padaryti ir tuo dalinasi su kitais. 
  • sugeba uždegti kitus žmones savo idėjomis ir jas įgyvendina. 
  • myli tai ką jie daro.
O kaip išeities tašką nuo ko pradėti sugalvojau iki vasaros saulėgįžos pagaminti ir eksponuoti saulės sistemos modelį. Aišku, dabar net man pačiam toks sumanymas vis dar kelia baimių, bet daugiau mažiau visos jos neracionalios. Žinoma tokių dalykų jau prikurtą daugiau nei gali tikėtis, bet galiu pasakyti, kad tik pradėjęs domėtis kaip tai realizuoti, jau spėjau praplėsti savo akiratį. Manau kuo toliau tuo įdomiau bus. Kodėl noriu padaryti būtent tai, plačiau parašysiu atskirai.
Taip pat, per tą laiką, noriu iki naudotino ir gyvybingo varianto pabaigti vystyti prieš metus pasaulį išvydusį projektą "Alaus radaras". Tikiuosi mano bendraminčiai šiuo klausimu nepraras entuziazmo, nes pastaruoju metu aš pats buvau pakankamai apatiškas šio projekto klausimu.
Keliausiu, bet keliausiu ne atstumais o patyrimais. Nebūtina nugabenti savo kūną į kitą planetos pusę, kad patirtum emocinį pakylėjimą. Nesakau, kad tai nepadeda, bet atradimo džiaugsmą gali išgyventi užėjęs į niekados nematytą kiemą esanti tavo kasdienio maršruto namai-darbas-namai kelyje. Įdomių žmonių gali sutikti net ir savo paties aplinkoje, jei tik užduosi teisingus klausimus, o kaimyninėje valstybėje gali pasijausti, kaip kitam pasaulio krašte jei sugebėsi neiti plačiais pramintais takais. Labai skeptiškai žiūrėjau kai man sakydavo "aplinka tau siunčia ženklus", bet gal taip ir yra, tik aš apversčiau šį pasakymą. Stebėk kas vyksta aplinkui ir žinok ko nori. Pamatysi ko nematęs.
O gyvenimo inerciškumą galima palyginti su laivu. Kuo didesnis laivas tuo sunkiau jį yra pasukti. Tam reikia laiko. Bet jei žinai, kur nori plaukti tiesiog reikia sukti. Jei plauki mažų įsipareigojimų kateriu, tai manevras bus pakankamai greitas. Jei transatlantiniu atsakomybės laineriu skrodi bangas, teks būti kantriam laukiant, kol laivas pradės reaguoti į vairo pasukimą. Ir tikrai joukingai šiame palyginime atrodytų "dabartistai" kurie nesukdami vairo, šoka per bortą ir krauliu varo į horizonte pamatytą tropinę svajonių salą. Kiekvienam savo.
Konfucijaus sakė (ne lietuviškai, bet čia laisvas vertimas): "Susirask mėgstamą veiklą ir tau niekada neteks dirbti", o perfrazuotas variantas "Susirask mėgiamą nedarbą ir nedirbk" (manau, kad atorius žinomas). Peace*.


* nežinau, kam priklauso copyright'as

10 komentarų:

  1. Man visada patiko, kad tu sugebedavai i dalykus pazvelgti kitu kampu ir sugalvoti is tiesu originaliu projektu. Tavo rasymo stilius yra jega-tiesiog geros mintys jokiu nereikalingu kvarbatku. Put big ideas into small books, not small ideas into big books :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Liux :) Šiais metais man irgi teko tai patirti.

    Pasidalinsiu keletu pastebėjimu - dabartinė tavo darbovietė suteikia ne tik stabilias pajamas, bet ir psichologinį palaikymą bei "išorines smegenis", kurių neteksi. Be jų lengva tiesiog užtinginiauti ir nieko neveikti:)

    Tad svarbu susidaryti aiškią dienos struktūrą ir jos laikytis. Taip pat labai gerai yra co-workingo centrai arba narystė labdaros organizacijoje.

    Sėkmės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už patarimus ir atsiliepimus. Stengsiuos savęs nenuvilti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. osam! Kokio dydžio bus saulė modelyje? O bus ir palydovai ar tik planetos?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Saulė bus apie 2m skersmens. Palydovų bijau kad nebus. Kolkas apsiribosiu ties trim planetom Ž, V ir M.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, žiūrėk tik tinklaraščio neapleisk. Tavo kai kuriuos įrašus cituot moksliniuose darbuose galima - ką ir darėm per paskaitą studentams apie memus.

    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  7. wow! tai itariu tada kad jis nebus proporcingas? ar tu cia jau kazka astronominio uzmanei? :) ar ten kazkaip logartimine skale dar galima naudoti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aha, čia didlis variantas bus, kelių šimtų metro dydžio. Būtent tą ir noriu parodyti, kokie dydžiai yra kuriuos net sunku suvokti kartais.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gero vėjo, Vincentai!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai faina, kad tu toks drąsus. :) Keep going.

    AtsakytiPanaikinti