sekmadienis, gegužės 27, 2012

Policijos reforma Gruzijoje

Daugiau nuotraukų ir tekstų englishrussia tinklapyje.
Taigi, tęsiu pastebėjimus iš Gruzijos. Šį karta policijos reforma. Ši reforma manau yra geriausia man žinoma reforma Gruzijoje ir kalbos apie ją tikrai plačiai pasklidusios. O viskas vyko, atrodo, labai paprastai. Vieną dieną buvo atleista visa gruzijos policija. Apie 30.000 žmonių. Tuomet per trumpą laiką (nerandu tikro skaičiaus) buvo surinkti nauji žmonės. Pirmenybė buvo teikiama tiems, kurie prieš tai nedirbo policijoje. Taip buvo nutraukti betkokie buvę ryšiai su nusikalstamu pasauliu. Policininkams buvo skiriami didesni nei vidutiniai šalyje atlyginimai ir visiškai netoleruojama jokia korupcija. Netoleravimas pasireiškė tuo, kad be ceremonijų sodindavo už mažiausią kyšį. Tiek duodantį, tiek imantį. Parodomieji pasodinimai, kaip supratau, nebuvo retenybė. Sodinti greitai ir efektyviai padėjo supaprastinti teisniai procesai.
Kol nebuvo policijos, aišku, buvo kiek nepatogumų. Saugumo užtikrinimas buvo paskirtas armijai. Buvo įvesta komendanto valanda. Bet reformos rezultatas akivaizdus. Prieš reformą, policija buvo organizuoto nusikalstamumo sinonimas. Prekyba narkotikais, reketavimas ar tiesiog paprastas turto pasisavinimas. Po reformos, Gruzijoje policija pasitiki daugiau nei 80% gyventojų. Policija yra antra pagal pasitikėjimą po bažnyčios. Gruzijos policija antra po Suomių pagal nekorumpuotumą europoje. Dabar tai prestižinė valstybės tarnyba. Dauguma policijos pastatų stikliniai ir simbolizuoja skaidrumą. Policininkai naktimis važinėja įjungtais švyturėliais (be sirenų) ir taip parodo jog nesislepia krūmuose.
Nežinau ar LT tokios reformos reikėtų ir ar kam užtektų drąsos to imtis. Bet kad tokia atlikta Gruzijoje, manau, bus įdomu ne vienam.
Beje, berašydamas šį įrašą radau va tokį resursą. georgianreforms, o čia konkretus pdf'as apie policijos reformą.

3 komentarai:

  1. Sakiciu, superzinksnis, kai prisimeni sena Gruzijos policija, tai neitiketinas dalikas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sakiciu, superzinksnis, kai prisimeni sena Gruzijos policija, tai neitiketinas dalikas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sakiciu, superzinksnis, kai prisimeni sena Gruzijos policija, tai neitiketinas dalikas.

    AtsakytiPanaikinti