trečiadienis, birželio 19, 2013

Galimybės ir poreikiai

Radau nepublikuotą įrašą senų laikų.
Šiandien ryte, važiuodamas traukiniu į darbą, klausiau suomių radijo. Kažką kalbėjo apie Ameriką ir Obamą. Žinoma suomiškai. Tada paleido ištrauką iš Obamos pasisakymo. "I want America to have best infrastructure in the world. [plojimai, ovacijos, ekstazės apimtų rėmėjų šūksniai]". Ir tada "it hit me". Ką reiškia turėti geriausią infrastruktūrą? Raktinis žodis "geriausią". Tai reiškia, kad reikia su kažkuo lyginti, kad žinotum, jog ji geriausia. Reiškia reikia kitų. Ir beje, yra du būdai kaip tai pasiekti. Arba gerinti savo infrastruktūrą arba bloginti kitų. Todėl pasakymas "noriu turėti geriausią kažką" yra ganėtinai slidus. Ar ne geriau turėti tokius tikslus kaip : noriu, kad visi keliai būtų asfaltuoti, noriu, kad autobuso nereikėtų laukti ilgiau kaip 10 minučių. Aiškiau, bet ne taip užveda ovacijas ir palaikymą. Ir galų gale, pastaruoju metu susimąsčiau apie poreikių reliatyvumą. Ir tai pastebėjau ir pats savyje. Jog poreikiai labai kinta priklausomai nuo galimybių. Visada poreikiai yra šiek tiek aukščiau to, ką galėtum. Žodžiu rimtas minčių srautas nuo vienos temos iki kitos.

7 komentarai:

  1. obama teigia: konkurencija = pazanga. valio, visi dziaugiasi! as sakyciau: konkurencija = nuolatine kova ir nepasitenkimas, tuo kas yra. chm, visai nesmagu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viena yra tikslų formulavimas realiems darbams - tada taip - kad visi keliai būtų asfaltuoti skamba tiksliau. O dar tiksliau būtų 99,5% asfaltuotų kelių iki x datos. Tada visiems aišku, ką reikia daryti. Visai kas kita yra tikslų formulavimas kalbose. O čia jau reikia pasirodymo, kad žinome, ką darome ir reikia, kad kas nors tikėtų kalbančiuoju. Tada nebereikia konkrečių tikslų, o svarbiausia tampa pagrindinė idėja. Amerika apskritai nuolat siekia būti geriausia visur kur (ir pačių amerikiečių gyvenimas į tai sukoncentruotas), tad Obama tiesiog meistriškai užgauna visiems amerikiečiams aktualiausią temą ir dar parodo, kad tikrai žino, ką būsimu žingsniu padarys geriausiu pasaulyje :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jeigu nebūtų konkurencijos, tai sau ramiai dabar ieties antgalį tašytum iš akmens. Bet gal tai ir visai neblogai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pažanga ne tik konkurencijos bet ir kooperacijos būdų galima.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. visiskai tam pritariu.

      Panaikinti
    2. kooperacijos budu turbut ne vien amerika, o pasaulis - arba tie, kam reikia - turetu gera infrastruktura. nebutu ji tik geriausia, nes nebutu su kuo lyginti.

      Panaikinti
    3. Vincentai, tik nereikia demagogijos. Kad pažanga yra galima esant konkurencijai ir kooperacijai sutinku, bet kad ji yra galima vien tik esant kooperacijai ir be konkurencijos yra tiek pat šansų, kaip realybėje veikiantis utopinis socializmas.

      Panaikinti