penktadienis, liepos 02, 2010

Metaforos ir palyginimai

Pradžiai apie metaforas. Jau kurį laiką pastebiu, jog man užkliūna paaiškinimai naudojant metaforas. Iš pirmo žvilgsnio jie skamba labai įtikinamai, bet pasigilinus supranti, jog kažkas ten negerai. Ir kaip pats dažnai sakau : "Example or I won't understand". Taigi, bandau sukurpti pavyzdinį aiškinimą naudojant metaforą.
Žmogus, kaip ir bet koks kitas gyvas organizmas, užgimsta, auga, subręsta. Lyg medis stiebiasi į viršų ir klesti. Ir kuo senesnis medis, kuo jis storesnis didesnis ir tvirtesnis, tuo jis stipriau laikosi prieš visokias vėtras ir kitas negandas. Taip ir žmogus suaugęs ir tvirtas nesiblaško permainų vėjyje ir nepalūžta pirmai audrai papūtus.
Taigi prašom. Pavyzdinė metafora, kur žmogus lyginamas su medžiu. Kaip ir teisingai, prie pirmo sugretinimo nėra kaip prikibti. Gyvas augantis organizmas. O tada paimamos labiau medžiui būdingos savybės: "nenulūžti pučiant smarkiai audrai" ir "nesiblaškyti permainų vėjyje". Jos perkeliamos žmogui. Va čia ir atsiranda tas plyšys, kuris man vis užkliūna. Nes tuomet su lygiai tokiu pačiu tikslumu galima pasakyti, kad žmogus yra žalias su šakomis ir gyvena kelis šimtus metų. Kas akivaizdžiai yra neteisinga. O lankstytis permainų vėjyje manau nėra bloga savybė. Visgi tuo pagrįsta visa evoliucija. Prisitaikymas priklausomai nuo aplinkybių.
Jau po to, kai parašiau ankstesnį pavyzdį, internete aptikau dar geresnį variantą.


If a key opens lots of locks, then it's a master key. But if a lock is opened by lots of keys, then it's shitty lock.

Šiuo atveju metaforoje net neužsimenama apie vyro palyginimą su raktu. Bet perskaičius atsakymą į klausimą rodos net nebekyla abejonių jo teisingumu. Taip, rakto ir spynos atveju šis atsakymas yra visiškai teisingas, tačiau, kad ir kaip gerai asocijuojasi vyras su raktu, o moteris su spyna, išvada visiškai nepgarįsta ir išlaužta iš piršto.
O moralas toks. Klausyk ką tau sako ir neleisk, kad asociacijos ar metaforos būtų panaudojamos teisingumui įrodyti. O jei ne taip griežtai, tiesiog klausyk ką tau sako.
Gero gyvenimo, kaip linki mano kolegos.

1 komentaras:

  1. Visada smagu rasti nuosavą mintį aiškiau nei tavo galvoje suformuluotą. tada imi ir pagalvoji- protingas žmogus kalba:))

    AtsakytiPanaikinti