ketvirtadienis, sausio 19, 2012

Kempiniukas plačiakelnis




Pradėsiu nuo kito galo. Prieš naujuosius buvau kalnuose. Murgdžiausi sniege ir visaip karsčiausi ant uolų ir ledo. Paskutinę kelionės dieną atsipalaidavimui, ėjom pasivaikščioti paprastesniu maršrutu iki vienos iš chatų. Anoji garsėja savo česnakine sriuba, kurią tradiciškai pasimėgaujama iki jos nuėjus. Atsipalaidavimo kelionė į vieną pusę trunka maždaug dvi valandas, atgal apie tris. Atgal eiti kiek sunkiau nes reikia užpuškuoti į kalną. O puškuojant atgalios, kas be ko, tenka kiek prakaito pralieti. Čia neišvengiamai. O dėl ko apie visa tai rašau? Todėl kad, tas puškavimas ir prakaito liejimas pakeliui namo, pakeitė mano supratimą apie kūną kuriame šiuo metu reziduoju.
Iki tol mano supratimas apie maistą kurį valgau buvo maždaug toks: mano viduje yra vamzdis, prasidedantis burna, tada skrandis, žarnokai ir viskas pasibaigia šikna. Va vaizdingas paveikslėlis.


Maistas ateina į burną ir prakritęs per vamzdį išlenda per šikną. Pakeliui organizmas iš maisto pasiima ko jam reikia, o visas kitas šūdas eina lauk. Nes mano organizmas gi krūtas ir jis žino, ko jam reikia ir jokių nesamonių nepriima, o jei kokia ir pakliūna, tai kepenys tuo pasirūpina ir gaunasi sysaliukas.
O visgi pasirodo, ne taip jau kiaurai viskas tuo vamzdžiu praeina. Papuškavęs į kalną po puikios česnakinės sriubos, supratau, kad mano virškinimo sistema yra labiau panaši į šį personažą.


Taip taip, kempiniukas plačiakelnis. Raktinis žodis yra kempiniukas. Prakaitas kurį liejau buvo stipraus česnakinio kvapo. Visa sriuba kurią valgiau labai šauniai į mane susigėrė ir kad taip nutiko supratau iš česnakinio prakaito. O tai tik parodo, jog daug kas, ką valgai, labai šauniai keliauja po visą kūną. Ir nesvarbu ar tai naudinga ar kenksminga medžiaga. Kažkas sakė, kad valgant daug morkų arba geriant daug morkų sulčių oda tampa morkinė. Taip pat Donatas iš pietų amerikos rašė, jog flamingai rūžavi dėl to, kad valgo rūžavas krevetes.
Taigi, keičiasi mano požiūris ir supratimas. Pamenu labai skeptiškai kažkada priėmiau pasakymą, jog badaujant kūnas valosi nuo visokių kenksmingų medžiagų. Dabar šis dalykas nebeatrodo toks nepagrįstas. Man tiesiog trūko paaiškinimo, kuris surištų mano egzistuojantį požiūrį su nauja informacija. Taip pat koreguojasi požiūris į vegetarus. Tiksliau gal pateisinimą labiau susietą su savo supratimu atradau, jog vegetaru gali būti ne dėl to, kad tau gaila gyvūnėlių, bet tiesiog nenori sau į organizmą kišti lavonienos. Ir ne, aš ne vegetaras, vis dar valgau lavonieną, bet vis dažniau renkuosi vegetarišką maistą, nes jis man tiesiog skanesnis.
Taigi, mielieji, kempiniukai, žiūrėkite ko leidžiate prisigerti į save...

4 komentarai:

  1. Pirmoj straipsnio daly žiauriai juokiausi iš tavo rašymo stiliaus, nevyniojant į vatą. O paskui, kaip vegetarei, aišku, patiko kitas nevyniojimas dėl lavonienos. Prie stalo nepasakysi mėsaėdžiui, kad nevalgau ne lavonienos, bet sakai nevalgau mėsos. Tačiau mintyse tai galvoju apie lavonieną :)
    Būk sveiks.
    Evita

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apie lavonienos valgymą. O įmanoma valgyti gyvą kiaulę ar gyvą jautį? Aš bent nebandžiau. Todėl, prieš valgant jie užmušami. Taip pat, prieš valgant nuskinamas obuolys, išraunama morką, nupjaunami javai. Veganams trūksta elementaraus pasaulio suvokimo ir aišku, dėl ko: organizmas, negaudamas pakanmamai ir visaverčių amino rūgščių, išskiria virškinimo fermentus, kurie organizme "perdirba" jau egzistuojančius baltymus į reikalingas amino rūgštis. Paprasčiau - organizmas ryja pats save. Šio proceso metu išsiskiria nemažai toksinių medžiagų, kurios smegenis veikia tarsi narkotikas - žmogus jaučia euforiją, sutrinka realybės suvokimas. Ir normalioje mityboje kartais organizmas "ryja pats save", tačiau tai trunka laikinai ir didesnio poveikio sveikatai neturi. Gi veganai yra nuolatinėje to būsenoje, jie suliesėja, bet suliesėja ne per kūno riebalus, o per raumenis. Žodžiu, netenkama raumenyno. Ilgainiui veganai nebegali dirbti jokio sunkesnio fizinio darbo, o jų smegenys tiesiog privalo gyventi fantazijų pasaulyje: jie pasineria į kokią nors religinę veiklą, tampa jogais, gal net sektantais, o jų įsitikinimas savo teisumu užgožia sveiką nuovoką. Žodžiu, tampama fanatikais. Ligotais fanatais. Bet - kiekvienas turi teisę su savimi elgtis taip, kaip nori. Tik, kas baisiausia, šie žolės fanatai bando marinti ir savo vaikus...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na čia apie sulysusius veganus kuriems trūksta visų įmanomų medžiagų : http://www.veganbodybuilding.com/
      O šiaip šio įrašo esmė man buvo : žiūrėk ką dedi į save.

      Panaikinti
    2. Beje pirmą kartą girdžių šią teoriją kad organizmas virškina save ir kad tame procese anrkotinės medžiagos išsiskiria. O beje kuo jogai yra blogai?

      Panaikinti