ketvirtadienis, spalio 25, 2012

CMYK ir RGB

Prieš kiek daugiau kaip savaitę, pilaitės šviesos festivalyje, kartu su Egle, pristatėme instaliaciją "Šviesa šešėliui". Tai interaktyvi instaliacija, kur žiūrovas tampa šešėlių kūrėju. Trys spalvotos lempos (R)ed, (G)reen ir (B)lue, kiek atitrauktos viena nuo kitos. Kol visos vienu metu apšviečia ekraną, gaunama balta šviesa, bet smagumas prasideda, kai tokia lempa meta šešėlį.
Maždaug taip viskas veikia teoriškai.

O va taip atrodo rezultatas. Čia jokių filtrų nedėta. Visos spalvos natūralios



Fast forward savaitę į priekį. Esu Eindhoven'o diaino savaitėje. O už akių užkliūna ta pati idėja. Dennis Parren, sukurta CMYK lempa. Pasirodo jis su savo lempa dalyvauja konkursinėje programoje. Beje, tą lempą jau galima įsigyti kaip atskirą produktą. Tik 770 Euro.

CMYK lempa.

Kodėl apie tai rašau? Gal tiesiog apibendrinu DDW (Dutch Design Week) įspūdžius. O ši lempa vienas iš pastebėjimų. Taip pat pamąstymui apie tą jausmą, kai kažką sugalvoji ir padarai pats ir paskui pamatai, kad tai jau kažkas yra padaręs ir ne kartą. Beje, jau po festivalio sužinojau, kad pernai per pilaitės šviesų festivalį buvo labai panaši šešėlių instaliacija. Nežinau tik autoriaus. Taip pat pilnas internetas "RGB shadow" straipsnių ir nuotraukų.
Taip, buvo tas jausmas "sukeris, bliamba, tą pačią mintį panaudojo", bet man jos gėda ir tikiuosi ateitį ji nepasikartos. Idėja ir jos realizavimas štai, kas teikė man džiaugsmą, o ne tai, kad aš pirmas kažką padariau. Valio kūrybai ir teigiamoms emocijom.

2 komentarai:

  1. Jėga! Geras!

    Prieš porą mėnesių fotografavome seną rankraštį su specialia multispektrine kamera (apima ir ultravioletą ir infraraudoną - nematomas žmogaus akiai bangas). Skirtingi apšvietimo bangų ilgiai išryškina nevienodą rašalo intensyvumą, galima perskaityti išbrauktas vietas, jei jos užtušuotos kitu rašalu. Žodžiu, mokslas :)

    Įdomiausia, kad tos nuotraukos buvo padarytos... nespalvotos.

    Įdomu, kas matosi RGB lempomis apšvietus kokius paveikslus ar laiškus? Gal bandei?

    AtsakytiPanaikinti