pirmadienis, spalio 15, 2012

Debilai, imbecilai, idiotai.



Mokslas ir religija.
Debilai, imbecilai, idiotai. Po seimo rinkimų socialiniuose tinkluose labai pagausėjo aukščiau minimų žodžių vartojimas. Suprantu dėl ko, bet tam nepritariu. Kažkaip negražu žmogų už akių apkalbinėti, kad ir koks jis bebūtų. O tie, kur balsavo už DP ar dar kokia pažadų partiją, tikrai neskaito jūsų (mano soc. ratai) statusų atnaujinimų. Ši mintis privedė prie dar vienos metaforos apie partijas beigi jų pažadus.
Žmonėms, balsavusiems už DP, reikia aiškių ir lengvai suprantamų dalykų. Taip, kaip kai kuriems žmonėms reikia paprasto ir suprantamo paaiškinimo apie pasaulį. Katalikų bažnyčia ypač pažengusi suteikti paprastus ir aiškius atsakymus apie pasaulį. Nesvarbu ar tai tiesa ar ne, svarbu jog užtenka tikėti. Lygiai taip pat ir DP, pažadai, kuriais pakanka tikėti, o ar jie išsipildys iki paskutinio teismo dienos, tai jau čia kitas klausimas.
Tuo tarpu pasaulis nėra paprastas. Taip pat nėra paprasta ir politika beigi valstybės valdymas. Ir žmonėms, kuriems nepakanka paprasto atsakymo, yra mokslas, kuris detaliai ir patikrinamai gali pateikti atsakymus, kas ir kaip veikia. Aišku, ten ligi šiol yra labai daug neatsakytų klausimų ir dar labai daug reikia darbo įdėti, kad kas nors judėtų į priekį. Taip pat jei nori suprasti ką tau sako mokslas, reikia ir pačiam kiek pastangų įdėti ir pasigilinti. Manau suprantate kurios partijos užsiima mokslu, o kurios religija.
Taigi, dar karta noriu pasakyti, jog negražu už akių vadinti žmones idiotais. Sakykite jiems tai į akis ir jei dar nebūsite iškirstas ar sudegintas ant laužo, tai paaiškinkite, kuo skiriasi mokslas nuo religijos. Tai tiek manau.


10 komentarų:

  1. Nesupratau palyginimo su religija. Dievu tikintys žmonės, anuot tavęs, tokie pat idiotai kaip ir balsavusieji už agurkus?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei teisingai suprantu, tai mintis buvo tokia, kad aklas tikėjimas nesidomint "kaip? kodėl? kada?" neleidžia blaiviai įvertinti ir priimti sprendimų. Čia daugiau sociologiniai elgesiai - emocija vs protas/išskaičiavimas, o ne moklsas vs religija. Taip pat kaip ir apšnekesiai už akių.

    Mokslo ir religijos priešprieša čia per aštri. Tikėjimas ir mokslas nėra visiškai nesuderinami. Yra nemažai tikinčių mokslininkų (ir nehumanitarų) ir nemažai mokslininkų vienuolių. Tai vienas kitam nebūtinai trukdo.

    Su pagarba,
    Netikintis

    AtsakytiPanaikinti
  3. Netikintis anonimas suprato. Reiks stiliuką paderinti, kad supratingesni tekstai būtų. O šiaip Nesakau netikėti ir man dėl to vienodai. Mane asmeniškai tik piktina manipuliavimas, o religija ir populistai, know how to do it right™. Čia nekalbu apie dvasiškumą, čia apie organizuotą religiją, kaip pvz katalikų bažnyčia.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Manipuliacija masėmis (dabar tai vadinasi "viešieji ryšiai") turi aiškius principus ir metodus. Todėl yra artimiau mokslinei disciplinai negu religijai. Istoriškai ją naudojo kas netingėjo - ypač politikai, diktatoriai, verslininkai ir aišku tavo paminėti dvasininkai. Šios srities monopolį pastariesiems priskirti būtų per drąsu.

    Dar verta paminėti, kad būna ir teigiamo manipuliavimo pavyzdžių. Tarkim Kenedis, Čerčilis. Netgi mokslininkai tuo kartais užsiimdavo - tarkim Edisonas. Gali pagooglinti apie pastarojo kampaniją šmeižiant Teslą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Su mintimi sutinku, su palyginimu nelabai, bet apie tai jau puikiai parašė ir anonimas, ir Tamagochi, tai nesikartosiu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Visai teisingas šitas postas. Ir palyginimas turi daug prasmės.
    ps. atsiprašau už šiukšlinimą aukščiau, bandau blogger.com prisistatyti kad ne anonimu būčiau.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tamagochi, tai apie ką mes čia? Ar kad kažkas negerai su palyginimu ar kad jis ne pilnas ir galima kitų pavyzdžių pateikti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Negaliu priimti rimtai minčių apie mokslą, viešuosius ryšius ar supratingumą žmogaus, dedančio religion will fly you into a building ir matyt, tuo tikinčio

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nereikia painioti ne tik religijos ir bažnyčios, nereikia painioti ir Bažnyčios su savo parapijos bažnyčia, kur kartais/nelaimei pasitaiko, religiją aiškina žmogus į kunigų seminariją stojęs "nes baigęs darbą tikrai gausi". Sakyti, kad bažnyčia suteikia paprastus atsakymus yra tas pats kas žiūrėti į pvz. Munch "Klyksmą" ir sakyti, kad ir "mano 3 metų dukterėčiai taip nupieštų". Bažnyčios mokymas juk ne tik 10 dievo įsakymų ar karingų kryžiaus žygių laikų popiežių pasisakymų, o ir Akviniečio, ir Augustino filosofija. Sumai, jei kadanors atliktų laiko ir smalsumo siūlau paskaityti dabartinio popiežiaus, Ratzinger "Krikščionybės įvadą". Kad ateityje išvengti nesusipratimų, kaip alegorijos tarp Bažnyčios ir DP:)

    AtsakytiPanaikinti